Trabant og Wartburg

I dag er Tyskland samlet igen, men fra afslutningen af 2. verdenskrig og frem til Berlinmurens fald i 1989 var Tyskland delt i øst og vest. Mens Vesttyskland oplevede stor succes med sin bilindustri, med koncerner som Volkswagen, Opel, Mercedes og BMW, haltede det lidt mere i Østtyskland. Også her blev der dog fremstillet biler, blandt andet mærkerne Trabant og Wartburg.

Østtysklands svar på Folkevognen

Trabant, som fyldte 50 år i 2007, var tænkt som Østtysklands modsvar på det vesttyske mirakel, den lille folkevognsboble, som blev produceret i milliontal. Trabant blev fremstillet i Zwickau i Sachsen, men den blev aldrig noget reelt modstykke til den vesttyske folkevogn. Med en topfart på 100 km i timen, samt en leveringstid på ti år, fremstod den ikke ligefrem som den gængse bilelskers drøm. Det var dog ikke desto mindre den bil som en almen østtysker kunne købe, med mindre man kunne komme lidt op af rangstigen og få fingre i en Wartburg, som var en lidt større bil.

Wartburg var tænkt som en middelklassebil. Den blev bygget i Eisenach, hvor de tidligere BMW-fabrikker lå, og den første udgave blev fremstillet i 1956. Man forsøgte at gøre bilen mere moderne i 1989 ved at lægge en motor fra en VW Polo i, men produktionen blev indstillet samme år.