Historien om Rolls Royce

Nogle har den som deres daglige køretøj. Vel at mærke med eller uden chauffør. Andre har kun set den udefra, mens enkelte måske har prøvet at blive kørt i den som led i deres bryllupsfest. Vi taler naturligvis om den famøse Rolls Royce. Det legendariske bilmærke repræsenterer cremen af britisk bilindustri, og er både et konkret eksempel og et symbol på den luksus og overflod, som vi forbinder med den klassiske, britiske overklasse. Hvem vil ikke gerne have en illusion om at eje et storslået og aristokratisk hus, med op til flere Rolls Royce-biler i garagen?

Rødder tilbage til forrige århundredes begyndelse

Rolls Royce har rødder tilbage til 1904, da de to engelske teknikere Henry Royce og Charles Rolls byggede deres første bil. Selve firmaet Rolls-Royce blev dannet i 1906, og ambitionen var at fremstille verdens bedste bil. Den fik de så også på gaden samme år, da den berømte Silver Ghost blev sendt på landevejen. Siden satsede de fuldtonet på luksusbiler og opkøbte blandt andet Bentley-firmaet i 1931, da dette firma havde svært ved at klare konkurrencen.

I dag køres Rolls Royce af eliten i alle lande. Herhjemme har Dronning Margrethe også en Rolls i sin samling af biler – den berømte Store Krone, hvor nummerpladen er udsmykket med en stor kongekrone.