Bilen revolutionerede verden

Der er ingen tvivl om, at en af de opfindelser der har revolutioneret vores måde at leve på mest, er bilen. Man kan roligt sige, at der er enorm stor forskel på at transportere sig ved hjælp af en levende hest, i forhold til at sætte sig bag rattet i en bil. Sidstnævnte er trods alt udstyret med en motor. Uanset om det er benzin, dieselolie eller elektricitet der driver bilen frem, så giver den en frihed, som ikke kan opnås med andre transportmidler.

Bilen som vi kender den i dag, har sine rødder tilbage i slutningen af det 19. århundrede. I 1885 tog den tyske ingeniør Carl Friederich Benz patent på noget, der kan betegnes som den første anvendelige bil i moderne forstand. Kineserne havde ellers tilbage i 1600-tallet haft nogle køretøjer, som blev drevet hen over landet af sejl, og dermed var vindtrukne, men en selvkørende bil kunne man ikke betegne dette som. Benz’ bil lignede nu ikke en moderne bil som vi kender den i dag, for der var snarere tale om en hestevogn med motor. Princippet for en bil var dog nu opfundet – en selvkørende karosse, som fik sin kraft fra en motor, og som føreren kunne styre ved hjælp af et rat.

Starten på en stor udvikling

Benz’ patent blev begyndelsen på en stor udvikling, som har ført os frem til den moderne bil. Masser af driftige folk kastede sig over deres eget bileventyr, og fra den tid stammer mange af de bilmærker, vi stadig kender i dag: Renault, Oldsmobile, Peugeot, Citroen, Opel samt ikke mindst Ford. Sidstnævnte mærke blev ikke blot en del af bilrevolutionen, men revolutionerede selve processen med at fremstille biler.

Henry Ford skabte på sin fabrik Ford Motor Company i USA helt nye normer for masseproduktion. Han opfandt samlebåndet, hvor samlingen af bilerne kunne effektiviseres på en helt ny måde. Hans fabrik var på et tidspunkt verdens længste industribygning. Med hans effektivitet blev bilen hvermandseje, og derfra har biludviklingen kun taget fart.

I dag er der fokus på at finde erstatninger for de fossile brændsler til at drive bilerne frem. Uanset om bilerne i fremtiden kommer til at køre på el, brint eller noget helt tredje, er der dog næppe nogen tvivl om, at bilen fortsat vil have en plads som et fleksibelt transportmiddel for mennesker.